Information

Fråga oss om fönster

fönster

Så väljer du fönster

fönster

Många byggproffs har frågor till oss om fönster. Vilka material är bäst, vad är ekonomiskt smartast och vilka fönster passar vilka hus? Vårt fönsterproffs Pelle har svaren!

Pelle Svenblad, varför har du sådan koll på fönster?

– Jag har arbetat som fönstermontör och startade upp en fönsteravdelning på en annan stor bygghandel för några år sedan. Det har bara blivit så att jag har specialiserat mig lite extra på just fönster.

Vad är den första frågan du ställer till den som undrar över val av fönster?

– Till att börja med är det intressant hur huset ser ut och vilken typ av fönster som sitter där idag. Man vill vanligtvis matcha dagens fönster och behålla stilen på huset. Det är toppen om man kommer in med några bilder på kåken och mått på fönstren. Då brukar vi kunna tala om vilka typer av fönster man har att välja på. Sedan är det ju intressant att veta lite om skicket på fönstren. Är de från 60-talet och otäta så är det sannolikt smartast att byta.

Men hur vet man om det är värt att byta istället för att renovera?

– Vanligtvis blir det för dyrt att ha folk som står och renoverar fönster, det tar ju mycket tid. Renovering av fönster gör man oftast bara om det är vackra gamla originalfönster som man vill bevara, eller om man har gott om tid, ont om pengar och gör jobbet själv

Men fönster är väl inte heller gratis?

– Nej, det är de inte. Det är en investering, men det är en investering som betalar igen sig. Det tar en evighet innan de har betalat igen sig i sparad värme, men däremot höjer de värdet på fastigheten med ungefär samma belopp som fönstren i sig kostar. När fönstren byttes är en viktig fråga när en fastighet ska säljas. Det är ett bra försäljningsargument för byggproffs att ha med sig till kund.

Vad kan man säga generellt om olika fönstertyper?

– Grundläggande är att utsidan av moderna fönster är av trä eller aluminium. Aluminiumfönster är underhållsfria, och dagens fabriksmålade träfönster är nästan också underhållsfria i decennier. Aluminiumfönster passar vanligtvis till putsade fasader och träfönster till träkåkar, tycker jag. Men det är en smaksak. De första treglasfönstren kom på 70-talet. De höll förstås inte dagens kvalitet. Man hade bland annat problem med isolerkassetten och fick imma mellan glasen. Så de fönstren är vanligtvis läge att byta idag. Och idag är det nästan uteslutande treglasfönster som gäller.

Vad finns det mer för fönstertyper?

– 1940-1970 hade man ofta två fönster som öppnades som en dubbeldörr, med en mittpost i. Men idag är det vanligare med H-fönster, eller så kallade vridfönster, som man vänder helt för att bekvämt kunna putsa både ut- och insida inomhus. Dem kan man också göra med en post i mitten, men då mer som en dekoration.

Varför heter det H-fönster?

– Det har en rolig historia. H står för husmorsvinduer. Det var husmödrar i Norge som kom på dem, för att man enkelt och riskfritt skulle kunna putsa fönstren inifrån. Det är ju en väldigt fiffig upphängningsanordning.


Husmorsvinduer – en genomsmart uppfinning av norska husmödrar.

Hur ska man tänka med energi och fönster idag?

– Dagens treglasfönster är så energieffektiva att de ofta isolerar bättre än bågen. Därför gör man så lite båge som möjligt, och det är ju alltid trevligt att istället maximera ljusinsläppet. Idag bygger man ofta hus med mycket fönster och glas. Då kan det rentav vara så att man väljer att använda avbländande solskyddsglas, så att det inte blir så himla varmt där inne. I vissa fall kanske man inte ens behöver kunna öppna fönstren, utan istället får putsa fönstren utifrån helt enkelt.

Hur blir det med ventilationen då, med så täta fönster?

– Man ska ha tilluft i alla rum som inte har frånluft. Eftersom fönstren är så täta idag så släpper de inte igenom någon luft. Då kan det ibland bli nödvändigt med spaltventil för luftgenomströmningen. Det ska man också tänka på i val av fönster, om det ska sitta en spaltventil i karmen eller ej.

Vad kan man säga om träet i dagens fönster?

– Förr använde man kärnvirke i fönster. Idag fungerar det ungefär som limträ, man limmar ihop många träbitar och vänder kvistarna inåt för att slippa kvistlacka det färdiga fönstret före målning. Den här trätekniken innebär att fönstret rör sig mindre med tiden. Det krävs mindre underhåll på dagens fönster och de är lättare att hålla rena, då man väldigt sällan delar på fönster längre. Det är bara två sidor att putsa helt enkelt. Men dessa treglasfönster förutsätter att man har eventuella persienner på insidan, istället för inuti fönstret. Annars får man välja en 2+1-lösning, alltså tvåglas isolerruta plus en enkelruta.

Brukar man byta alla fönster samtidigt? 

– Helst gör man det, för att det helt enkelt blir billigare att bara ha en etablering på arbetsplatsen. Men om ekonomin inte tillåter så kan man till exempel ta en våning en säsong och nästa våning en annan säsong. Eller om man kör en fasadsida åt gången.

Vilka leverantörer ska man välja?

– De stora leverantörerna är vanligtvis bra på att hålla med reservdelar i många år. De flesta är bundna att hålla med reservdelar i 10 år, men med de stora leverantörerna hittar man vanligtvis reservdelar även efter 20 år.

Avslutningsvis, hur länge kommer dagens fönster hålla?

– Det man med säkerhet kan säga är att man bara byter fönster på en kåk en gång. Fönstren kommer helt enkelt att överleva byggproffset.