Information

Behöver du rådgivning?

Bild på Fredrik Sölve och Pirra Giannini som står i butiken och skålar med kaffemuggar.

Förväntningar & förändring

Bild på Fredrik Sölve och Pirra Giannini som står i butiken och skålar med kaffemuggar.

Attityden till kvinnor i byggbranschen har förbättrats men det är långt kvar till jämställdhet. Vår koncern-vd Fredrik och Pirra som är en av grundarna resonerar kring varför det är så och vad vi kan förändra. 

– Är det verkligen bara 1% av alla snickare som är kvinnor? Det låter väldigt lite.

Det säger Fredrik Sölve, koncern-vd för 100% Proffs, när han får se branschsiffrorna. Han tycker ändå att han har stött på kvinnliga snickare och hantverkare under alla sina 35 år inom bygg. Och han har en känsla av att det har jämnats ut lite genom åren. 

En långsam ökning
Fredrik har rätt, andelen kvinnor ökar men långsamt och från en låg nivå. Och mycket har förändrats sedan Pirra och Fredrik började i branschen.  

– För 30 år sen fanns det inga kvinnor över huvud taget. Det kunde sitta almanackor med avklädda tjejer på väggarna och sånt. Nu är det ändå många fler kvinnor och även en del i bolagens styrelser. I de mindre bolagen är det ofta en man och en kvinna som äger gemensamt. Då tar kvinnan ofta hand om ekonomin medan gubben är ute och bygger, säger Pirra.

Blandat blir bättre
Behövs det fler tjejer inom bygg, då?

– Ja det gör det. En rimlig könsfördelning är en viktig del i att skapa en bra arbetsplats. Det blir mer respektfullt helt enkelt, säger Fredrik.

– Det är inte lika hårt kroppsarbete nuförtiden, säger Pirra. Det finns inga fysiska hinder bara för att man är tjej.

– Fast även om maskiner och ergonomi förbättras hela tiden är jobbet ändå tungt ibland, säger Fredrik. Han tror att det kan vara något som gör att många kvinnor inte söker sig till byggbranschen.

– Det är onödigt för man klarar det mesta utan att behöva vara jättestark.

Man förväntar sig inte en kvinna
Men idag blir man väl ändå inte utstirrad om man är en kvinnlig snickare eller hantverkare?

– Nej inte idag. Fast för 30 år sen hade nog många tyckt att “vad är det här, en tjej som snickrar, har hon kommit fel?” säger Pirra.

– Det är klart, om en tjej sitter och kör en stor maskin eller kör en lastbil med släp, då blir man nog fortfarande lite överraskad, säger Fredrik. Positivt överraskad, eftersom det är ovanligt. Man kanske förväntar sig en tatuerad 50-årig man, haha, men det där är ju mer i ens eget huvud. Det handlar ju om förutfattade meningar. 

Lyfta fördelarna
Ju fler kvinnliga byggare som syns, desto fler kan lockas att söka sig till branschen, tror Fredrik och Pirra. De tycker också att det vore bra om fler unga tjejer som ska välja yrke fick klart för sig vilka fördelarna är med att vara byggproffs. För de älskar båda sin bransch av goda anledningar.

– Man är inte så kontrollerad, man bestämmer själv hur man lägger upp jobbet, är ofta ute i friska luften och får träffa nya människor hela tiden, säger Pirra. 

Fredrik nickar och lägger till:

– För att inte tala om att man får umgås med alla andra härliga byggproffs!