Information

Behöver du rådgivning?

Jens Karlsten hos 100% Proffs

JENS KARLSTEN OM BRANSCHENS FRAMTID

Jens Karlsten hos 100% Proffs

Vi träffar Jens Karlsten, Beijers regionchef i Stockholm, och pratar om framtiden för byggbranschen och för 100% Proffs. 

Hej Jens! Det var fest igår, har jag förstått?

– Verkligen! Vi hade 900 kunder på Avicii Arena under Beijer Hockey games. Jag träffade också en del 100% Proffs-kunder, klädda i 100% Proffs-halsdukar, bandanas och grejer. Det var roligt!

Vad är din roll inom Beijer?

– Jag är regionchef i Stockholm, ansvarig för vårt totala resultat. Stockholm är Beijers största region och står för 30% av omsättningen. Här finns 18 filialer och två logistikcenter som vi bland annat sköter alla leveranser från.

Vad gör du som regionchef då?

– Min enda uppgift är egentligen att kratta manegen för alla grymma medarbetare som gör våra affärer, att skapa de bästa möjliga förutsättningarna för dem. Som jag ser det så kan varje filialchef sin marknad bäst, så jag ska helst inte gå in och vända upp-och-ner på saker och ting.

Sedan april är 100% Proffs en del av Beijer. Vad innebär det för byggproffsen?

– Egentligen är det business as usual, det ska inte vara några stora skillnader. Byggproffsen kommer få tillgång till Beijers breda filialnätverk med tjänster inom bland annat logistik och miljö. Vi har enorma lager som bland annat har hjälpt oss att hantera pandemin och kriget i Ukraina bättre än många konkurrenter. Så byggproffsen kan räkna med ännu bättre leveranssäkerhet på materialfronten.

Så amatörer får fortfarande vända i dörren hos 100% Proffs?

– Ja. Jag ser i nuläget inga planerade förändringar för 100% Proffs. Det är ett starkt varumärke med grymma medarbetare och trogna, proffsiga kunder. Eventuella förändringar i framtiden gör vi i kloka steg. De enda förändringar som jag ser under 2022 är att 100% Proffs och Beijer ska börja jobba i samma digitala system och att kunderna kommer att få tillgång till Beijers breda utbud av varor och tjänster.

Hur ser du att byggbranschen kommer att utvecklas under de kommande 10 åren?

– Jag tror att alla byggproffs kommer att få mer att göra i framtiden. Amatörerna blir allt mer ohändiga och har mindre tid i vardagen. Man anlitar proffs för hemmafixet i allt större grad. På det stora hela tror jag på en ljus framtid för byggbranschen, trots rådande osäkerhet i världen och trots inflationen vi ser just nu.

Du är visst bekant med många inom 100% Proffs sedan tidigare?

– Ja, jag har jobbat med bland andra Peter Sjögren och Micke Flood. På det företaget där vi jobbade var Peter med och köpte min pappas företag som hade tre brädgårdar. Så det är lite roligt att Beijer, som jag jobbar för, nu har köpt Peters företag.

Har du några ess i rockärmen som folk inte känner till?

– Det första jag kommer att tänka på är att jag har varit bakgrundsdansare bakom Anna Book i Melodifestivalen, haha! Men jag gick i femman då. Jag tycker att jag fortfarande har mentaliteten ”klart jag ska vara med, hur svårt kan det vara att lära sig dansa”? Och på sätt och vis är jag bakgrundsdansare än idag, mitt jobb är ju att i bakgrunden förbättra möjligheterna för filialchefer och alla andra som gör affärerna i företaget.

Tack för samtalet! Avslutningsvis, vad lyssnar du på för musik?

– Jag är väldigt bred och lyssnar på allt från Petter till Hoffmaestro eller Iron Maiden. Det blir inte så mycket Anna Book nuförtiden. Sedan är Proffs n’ Roses (nedan) förstås en stor favorit. Speciellt deras album Appetite for Construction.