Information

Behöver du rådgivning?

Nattproffs-Lasse

Lasse om livet som nattproffs

Nattproffs-Lasse

Lasse har jobbat natt i 20 år – lika länge som han har varit pappa. Idag har han fyra barn varannan vecka. Ändå hinner han med både gym och thaiboxning på något sätt. Hur man får ihop livet då man jobbar natt?

Det är snart årets mörkaste dygn när jag vid midnatt rullar fram till de stängda gallergrindarna i Bandhagen. Instrumentpanelen i min varma bil visar att det är tre plusgrader ute. Två fullastade truckar kör runt i dunkel belysning på den våta, asfalterade planen som under dagtid är parkeringsplats för byggproffs som handlar trä- och byggvaror.

Överallt står stora högar med byggmaterial prydligt uppradade. Allt är väderskyddat med plast och svart tejp med texten 100% Proffs – en garanterat amatörfri bygghandel. Den ena truckföraren blinkar med lysena för att visa att han har sett mig. Så fort jag blir insläppt räcker jag fram en påse med Red Bull och en påse varma kanelbullar från en nattöppen mack i närheten.

– Tur för dig att du har mutor med dig, för vi har många lastbilar att lasta i natt, skrattar Dennis som kör den ena trucken.

Jag hajar den subtila vinken och föreslår för Lasse att vi genast går in i värmen och pratar om livet som nattjobbare. Vi slår oss ner vid ett bord i den nedsläckta butiken.

– Det här är livsfarligt, säger Lasse. Har man väl kommit in i värmen och suttit i 30 minuter är det kämpigt att hitta motivationen att gå ut i kylan och jobba igen.

Och han vet vad han talar om, för han har jobbat natt i 20 år. Lika länge som han har varit pappa.

– Jag har fyra barn. De är 6, 9, 15 och 20 år gamla och bor hos mig varannan vecka, men 20- åringen bor ofta hemma hos sin pojkväns föräldrar numera. När jag är borta på nätterna så är det 15-åringen som håller ställningarna, om någon skulle vakna under natten. Sedan kommer jag hem från jobbet i lagom tid för att väcka gänget, fixa frukost och följa med till skolan. När jag kommer hem från skolan igen måste jag genast gå och lägga mig, då är det dyrbara sömntimmar innan det är dags att hämta på skolan igen.

Lasse Forslin på 100% Proffs i Bandhagen

Lasse har jobbat natt hos 100% Proffs i två år.

– Dessförinnan jobbade jag natt på Astra Zeneca, packade medicin och dragerade. Jag är ju rutinerad vid det här laget, men som nybliven nattjobbare behöver man pröva ut sina egna rutiner när man inte följer samhällets dygnsrytm. Rutinerade nattkollegor tipsar ofta nya om hur man kan lägga upp tillvaron för att det ska funka, men i slutändan måste man ändå hitta de rutiner som passar en själv bäst.

Det slår mig att Lasse knappt ser dagsljus alls under årets mörkaste månader.

– I stort sett jobbar jag när andra sover och sover när andra jobbar. Det gör ju att jag knappt ser dagsljus alls nu. Men mörkret är nästan skitsamma…även om det är härligt med ljusa sommarnätter, och framför allt värmen. Jag är ironiskt nog en soldyrkare som gärna reser till Asien och solar solarium…fast solarium kanske jag mest kör för att bli lite snyggare, skrattar han.

På väggen sitter en skylt med texten ”Amatörer äga ej tillträde”.

– Det är på fullaste allvar, men med glimten i ögat förstås. Hos oss handlar bara byggproffs och vi kör ut leveranser av byggmaterial över hela Storstockholm. Vi fokuserar på att göra livet så enkelt och kul som möjligt för byggproffs, amatörerna får helt enkelt handla någon annanstans. Jag jobbar till exempel natt för att vi ska vara snabbast ut med leveranser morgonen efter att kunden lägger beställningen. Det är en dyr tilläggstjänst hos många konkurrenter, men vi kör med ett upplägg som vi kallar ”all inclusive”. Där ingår allt möjligt, saker som hamnar som dyra tilläggskostnader på slutfakturan hos konkurrenterna.

Men nattjobbet består av mycket mer än att lyfta upp grejer på lastbilsflak med truck.

– På natten tar vi bland annat emot leveranser av virke, bruk, isolering och annat. Lastbilarna börjar sin runda hos oss på natten för att sedan rulla vidare till andra bygghandlare i takt med att de börjar öppna på morgnarna. Det gör också att vi hinner fylla på i hyllorna så att det är välfyllt och snyggt när byggproffsen börjar rulla in på morgonen. Sedan tar vi hand om alla ordrar och lastar enligt listor som våra kollegor har gjort på dagen. Ibland behöver vi själva lägga upp planen för hur vi optimerar leveranserna och vad som ska lastas upp på vilket flak. Det blir en del problemlösning. Och vi måste lösa allt, vi är ju helt ensamma här och alla kollegor sover.

Att anläggningen är bemannad dygnet runt verkar vara unikt i branschen.

– Jag vet ingen annan bygghandel som har nattplock, men det kanske finns någonstans. Om inte annat så kan du vara säker på att konkurrenterna snart tar efter. Det brukar vara så när vi börjar göra saker på ett nytt, annorlunda och lite smartare sätt, skrattar Lasse.

Trots fyra barn och nattjobb hinner Lasse med både träning och att ha ett socialt liv.

– När det är min vecka att ha barnen kan det väl vara lite körigt ibland, men jag jobbar ju faktiskt bara 30 timmar i veckan. Dessutom är jag ledig i 10 dagar på raken var tredje vecka. Det är den stora vinsten. Jag hinner både gymma, springa och träna thaiboxning utan att behöva göra avkall på det sociala livet.

Men det är inte alltid som dygnet är bakvänt i Lasses liv.

– Jag vänder tillbaka dygnet under den där långledigheten. Det gör jag förresten varje helg. Och jag hinner precis vända tillbaka när det är dags att jobba natt igen. Det är lite som att leva i en ständig jetlag. Men jag är van, jag hanterar nog jetlags bättre än de flesta.