Information

Behöver du rådgivning?

Bild på Petra som kollar in i kameran. Hon står i butiken och håller i en låda.

Petra trivs i blåställ

Bild på Petra som kollar in i kameran. Hon står i butiken och håller i en låda.

Vår nya innesäljare i Rotebro, Petra von Schwerin, älskar att dra på sig sitt blåställ och är en hejare på trädgårdsdesign. Att vara kvinna i en mansdominerad bransch kan vara en fördel tycker hon. 

Vad gör du på 100% Proffs?

– Jag jobbar med innesälj. Det betyder att jag tar emot ordrar och hjälper kunder på mejl och telefon men även i kassan och butiken. Att få jobba med kundrelationer är det bästa jag vet!

Du är ny i byggbranschen, är det mycket att lära sig?

– Ja och det är jättekul! Jag älskar när jag får sätta igång tankar, idèer, låta huvudet jobba och att få utvecklas.

Hur är det att jobba som kvinna i en mansdominerad bransch tycker du? 

– Jag har faktiskt alltid jobbat i mansdominerade miljöer så jag är van. Det är inte alla som gillar skruv, spik och maskiner förstås. Men jag gillar när jobbet är praktiskt. I mitt förra jobb när jag sålde kaffemaskiner fick jag felsöka mycket teknikgrejer, installera kvarnar, hantera ballofixer och kolla vattenanslutningar.

– Och för mig har det nog alltid varit en fördel att vara kvinna. Det har gett positiv uppmärksamhet, folk har blivit nyfikna och velat stanna och prata.

Vad tror du byggproffsen skulle kunna göra för att få in fler tjejer?

– Det har väl lite att göra med vad man är intresserad av. Jag är inte rädd för att vare sig ta i eller bli smutsig utan trivs bra i mitt blåställ. Men om man inte har en naturlig koppling till bygg kanske man inte förstår hur kul det kan vara att lära sig om olika material och dimensioner. Det vore nog bra om man informerade om möjligheterna i den här branschen redan i grundskolan för unga tjejer.

Många tjejer kanske inte ens tänker på att byggbranschen vore nåt för dem?

– Nej, om man säger byggproffs tänker nog de flesta på en man av skogshuggartyp i rutig flanellskjorta, haha. Vi skulle nog behöva se fler kvinnor fronta för branschen i medier. Om det var vanligare med tjejer i blåställ skulle kanske fler tänka “aha, det där är något man kan jobba med”. 

Vad särskiljer 100% Proffs jämfört med andra bygghandlare?

– Kunskapen. Jag har ofta varit hos byggvaruhandlare med min man som jobbar inom bygg. Ibland är det svårt att få proffsig hjälp, men inte här. Vi har produktkunskap och service i särklass och satsar verkligen på det personliga bemötandet.

Har du något kul fritidsintresse?

– Ja jag älskar trädgård! Det är det jag brinner för på våren och sommarhalvåret. Att anlägga en trädgård, plantera buskar, träd och blommor. Hur man kan designa och utnyttja olika material som sten, trä och även cortenstål. Hur man ska tänka kring hörn och ytor. Att skapa miljöer både inomhus och utomhus är det bästa jag vet.

Så då kan man be dig om råd om design och det visuella?

– Ja, jag skulle bli jätteglad för frågor om det! Det är bara att höra av sig. Det visuella är lika viktigt som materialval och hållbarhet.

Ställ din egen fråga till Petra på 08-510 050 52 eller maila henne på petra.vonschwerin@100procentproffs.se.