Information

Behöver du rådgivning?

Kvinna med skyddsglasögon sågar en planka. Hon har sågspån på sina kläder. Ovanpå bilden syns en etta och ett procent-tecken.

Utan tjejer vore vi inte 100%

Kvinna med skyddsglasögon sågar en planka. Hon har sågspån på sina kläder. Ovanpå bilden syns en etta och ett procent-tecken.

Idag på internationella kvinnodagen hyllar vi alla kvinnliga byggproffs. Utan tjejer vore vi inte 100%. I yrkesgruppen snickare är 99% män och bara 1% kvinnor.

Helt ärligt känns väl 1% lite amatörmässigt? Nog borde vi i byggbranschen kunna bli proffsigare på jämställdhet? Så här ser siffrorna ut:

Killar är hantverkare, tjejer jobbar med service
Andelen kvinnor i byggindustrin ökade från 8,1% 2010 till 9,6% 2018. Men bland hantverksyrkena är kvinnorna bara 2% och istället hittar vi de flesta kvinnorna inom kontors-, försäljnings-, och serviceyrken där de är 44%.

På gymnasiets bygg- och anläggningsprogram utbildar sig cirka 9% kvinnor till hantverksyrken idag. Den siffran gör förhoppningsvis att fler kvinnor kommer ut och blir verksamma som hantverkare framöver.

Men många unga tjejer tänker nog inte ens på att de skulle kunna ha en framtid i byggbranschen. En faktor som kan bidra till att förändra det är fler kvinnliga förebilder.

Lyft ett kvinnligt byggproffs
Just nu anordnar Byggföretagen i samarbete med Instagram-profilen Byggsandra priset Årets Byggkvinna 2021. Känner du en kvinnlig förebild inom bygg: nominera henne här senast 22 mars så bidrar du till att lyfta inspirerande kvinnor i vår bransch.

Skyddsutrustning måste passa alla
Det finns saker som behöver ändras i branschen också. Färre kvinnliga än manliga byggnadsarbetare använder till exempel personlig skyddsutrustning. Anledningen är ofta att grejerna inte passar. Det borde väl inte vara så svårt att ändra på?

Tre fördelar i byggbranschen
Vill du peppa fler kvinnor att börja jobba i byggbranschen? Då har du bra argument här:

  1. Bygg- och anläggningssektorn har bättre arbetsvillkor än de flesta branscher
  2. Nästan alla anställda i branschen, 9 av 10 (både kvinnor och män) har heltidstjänster
  3. Kvinnor anställda i byggbranschen har nästan lika goda möjligheter som män att bli chefer (så är det tyvärr inte i alla branscher).

Dessutom vet vi redan att många byggproffs uppskattar friheten, att man lägger upp sin dag och sina jobb som det passar en själv.